onsdag 23 mars 2011

seriös miljö- och människoblogg

På  Morgonpasset i P3 pratar de om miljöpåverkan, att ta ansvar för naturen etc. Det påminner mig lite om Mirijams och Linns inlägg från häromdagen. Det är väl självklart att man ska ta ansvar, tänka efter hur man lever. Det är ju så självklart så det behöver man ju egentligen inte ens skriva! Jag tycker bara att hela "jag köper bara ekologiskt" ibland blir ngt slags "fripass" - vips är man en god människa. SÅKLART är det bra att källsortera etc. MEN FOLK SVÄLTER/DÖR/LEVER UNDER FRUKTANSVÄRDA FÖRHÅLLANDEN! 

För mig är människor viktigare än växter. Och nej, jag menar inte att det är antingen eller. Men man måste prioritera vad man ska lägga sina/samhällets resurser på. Att gå till pappersinsamlingen är ingenting jag sätter på karmakontot!

Jag menar: källsortera gärna, köp fair trade, ekologiskt wotever. Men det är bara god smak enligt min mening. Det betyder inte att du är off the hook. Folk i din närhet kanske har det jobbigt? Lyft luren, ring det jobbiga samtalet! Det är att bry sig. Tycker jag.

7 kommentarer:

Pernilla sa...

Fast, hela fairtrade-grejjen HAR ändå med svältande människor i andra världar att göra.
Tar vi vårt ansvar för de andra människorna, och köper tex fairtrade GÖR det ju faktiskt skillnad för någon någon annanstans.

emster sa...

absolut. fair trade är jättebra. men menar också att man inte ska glömma de man känner! det är jobbigt att engagera sig emotionellt. att våga lyfta luren och höra av sig. det kan ibland kräva engagemang!

Pernilla sa...

asså du menar så. aja, jo det är fan mycket jobbigare att anstränga sig emotionellt, än att lassa hela vagnen full med fairtrade!

Felicitas sa...

Håller med om att det ena inte utesluter det andra, på något av hållen! :)

Sofia sa...

Det är svåra ämnen att hålla i samma diskussion tycker jag. Självklart ska man källsortera, tycker jag. Att det är jobbigt att gå till återvinningsstationen är minsta problemet. Köra så miljövänligt som möjligt och har man inte möjlighet till miljöbil; lär dig att köra den du har så miljövänligt som möjligt (något jag fått lära mig i efterhand, "eco-driving" fanns inte när jag tog körkort).
På samma sätt som man inte är off the hook för att man köper ekologiskt är man inte off the hook när det gäller hur vi tar hand om planeten för att man låter en kompis gråta mot axeln.
Jag tror inte att det är riktigt så hårddraget du menar heller men det är väl just här som problematiken med stora ämnen i korta blogginlägg kommer in.
Å andra sidan; alla sätt vi pratar/tänker/diskuterar är bra. Så heja dig/er!
(borde kanske tillägga att jag själv inte är obstinat miljöaktivist som det kanske låter men jag försöker att inte slarva med sånt jag förhållandevis lätt kan göra i vardagen.)

emster sa...

jane: och jag håller med dig också. ojoj, vad bra vi håller med varandra så mkt! :-)

emster sa...

sofia (såg inte din kommentar innan jag svarade förra gången): det enda jag egentligen ville säga var att jag ibland får känslan av att folk känner sig så himla "duktiga" för att de typ källsorterar eller går med i en grupp på facebook som heter "vi som är emot djurplågeri" och jag kan tycka att visst, det är bra. Vem är inte emot djurplågeri, liksom? Och att källsortera är inte så svårt.

Kanske dumt att ta upp i bloggen för jag vill egentligen inte ha en "åsiktsblogg". Men på radion i morse dårå, snackade de om det här och Soran Ismael försökte hela tiden få fram att han bryr sig om människor här och nu och att resurserna kanske framförallt borde satsas där. Hela den diskussionen blev kanske också snedvriden och konstig men jag kan förstå vad han menar.

jaja, det var det om det.