tisdag 29 juli 2008

Sommar-tv

Okej. Jag måste, bara m å s t e, kommentera gårdagens tv en stund.

Kollar på en repris av Ett herrans liv med Filip & Fredrik. De intervjuar jättebebin Frank Andersson. I ett inslag har de permobil-OS. De ska åka en sträcka på typ tre kilometer, runt Östermalm. Slask ute. Ser halt ut.

"Måste de inte ha hjälm eller nåt när de åker runt" undrar jag. "Eller hur snabbt går en sån där".

Jäl tittar på mig som jag är sjuk i huvudet.

Hjälp!

Sa jag det där? Högt? Gud så pinsamt.

Josefsson. Säkert också en repris. De är i Billdal, en finförort till Göteborg. Kommunen vill låta ett gammalt hus bli ett hem för före detta alkoholister och missbrukare. Ramaskri i privilegierade förorten. Det går ju absolut inte för sig.

Resonemang:

*Det kommer att bli alldeles för farligt för barnen att vistas utomhus med dessa fd. alkoholister i området. Det faktum att varenda direktörsfru är bag-in-box-alkis men ändå blir bjuden på afternoon tea och garden party säger man inget om.

*Eftersom de som bor där är "privilegierade och rika" så kan man ju inte ta dit slöddret. Då sänker man ju värdet på villorna. De här människorna kommer ju inte kunna stå emot frestelsen att krossa varenda glasruta. Inbrott överallt bara! Sen vill ju ingen bo där. Det blir en gangstaförort på nolltid.

*Detta är de rikas fristad. För detta betalar de högre skatt. I och med det skall de inte behöva ha dessa människor som grannar. De ska inte behövas utsättas för det. De betalar ju!! "Vem ska ha dem som grannar", undrar Janne. "Vilka barn ska ha dem som grannar tycker ni då?"

Rikingarna startar en protestlista. En av de kristnaste i församlingen leder denna. "Hur går detta ihop med dina kristna värderingar", undrar Janne, "ja som att Jesus tog de sjuka till sig bla bla".

Tom blick från gubben. Han fattar nog inte vad Janne Josefsson menar. Hjälpa? Eh, hur menar du då?

En liten tant som heter Valborg, som bor närmast det tilltänkta huset, vägrar skriva på listan. Tänk om det var ens egna barn som hade hamnat snett menar hon.

Invånarna i Billdal ordnar ett protestmöte i kyrkan. Det blir hårda ord och stämningen är hatisk.

Janne träffar prällen. Hon ser ut som att hon ska börja grina. Hon hade inte klarat av att stanna i kyrkan under mötet, för att det blev så hätskt. Hon ångrar det nu.

Hemmet ska bli av i alla fall. Renoveringen påbörjas. Eh, hallå? Det blev nog något fel här, ni förstår de som bor där är rika. De betalar skatt för att slippa de här människorna. Hallå?

En vecka efter att renoveringen har påbörjats brinner huset ner. Branden har börjat på utsidan. Men ingen har sett något eller hört något. I församlingen vänder man sig nu emot han som tog initiativet till protestlistan. Vuxenmobbing. Ingen sätter sig på samma bänkrad. Ingen vill prata med honom. Han blir helt utstött.

Då får en liten tant vid namn Valborg träda in igen. Sitta brevid. Prata lite. Ha lite civilkurage, mod, vett.

Stor människa. Stefan Sundström skrev låt om henne sen. Fab!

4 kommentarer:

Ninde sa...

Men gud vilken historia. Det trista är att den inte är helt ovanlig..

emster sa...

Nej jag vet! I samma program fanns det ett reportage om ett hem för invandrare på Lidingö.

Man (jag) blir så frickin arg att blodet kokar!

Måtte jag aldrig bli pucko i den händelse att jag blir rik...

Felicitas sa...

Usch och fy.. Blir lika arg igen som när du berättade igår.. Hemska hemska människor!!!

emster sa...

I know. Skottpengar!

Har du hämtat dig från getingen stumpan?