fredag 7 augusti 2009

Den Mänskliga Faktorn

Alla ni som lever i ett förhållande vet att det där uppskattade roliga skämtet som ens partner drar på en middag inte alltid känns så "nytt och fräscht". Snarare känner man sig som rikemanskärringen i SOS Seglarsällskapsresan. Man ba fyller i: "sikta på nåt billigt".

Jäl har en del hang ups. Men inte på vitsar, roliga historier och skämt som han gubben i SOS Seglarsällskapsresan. Jäls hang ups är mer hur vi använder ord, feltolkningar mm. Just nu är det det här med Den Mänskliga Faktorn. Och jag förbannar den som hade det sommarprat som uppmärksammade Jäl på Den Mänskliga Faktorn. Som är allt vi pratar om här hemma. Så fort det nämns ngt om Den Mänskliga Faktorn nickar Jäl menande åt mig. Där ser du, nu använder de uttrycket fel igen, dumma människor nickar han åt mig.

Jäls sommarpratare menar nämligen att i Sverige används uttrycket som ngt negativt. Ex nu när Jas fick nödlanda i Kallinge. Det var den mänskliga faktorn. Men i USA säger man den mänskliga faktorn om ngt bra. Ngt som blev bra. Då var det den mänskliga faktorn som var där och hjälpte till. Går det dåligt så var det Det Mänskliga FELET. (Mkt stor skillnad). Human factor. Human error. Två helt skilda saker. En felöversättning. Möjligtvis feltolkning (ungefär som motivation).

Men dumma svenskar fattar inte.

Jäl fattar.

Ingen annan.

Jag får lida.

Och det här överallt. Hela tiden. Jag orkar inte mer. Jag klarar inte mer nu.

Så, nu alla, lär vi oss:
Mänskliga faktorn = bra.
Mänskliga felet = dåligt.

Snälla? För min skull? Pliiiis!

8 kommentarer:

Felicitas sa...

Hahaha! :)

Faktor är dock för mig varken något negativt eller positivt, utan helt neutralt (eller rättare sagt - kan vara antingen positivt eller negativt). Jag tycker isf att det är amerikanerna som är dumma (som vanligt), som använder "factor" på fel sätt. ;)

Felicitas sa...

Men så klart: Det är alltid synd om dig Em, stackars! :)

Jäl sa...

Jag tjatar inte om det....

Men jag tycker att det är intressant. Hur kan man skylla på mänskligheten när det förmodligen rör sig om en enskild människas misstag?

Kan nästan hålla med Felicitas att det är både och. Men för mig är mänskligheten mest positiv.

Sen tycker jag USA-hatet i Sverige är litet pinsamt.

Jag tror på människan!

emster sa...

Felicitas & Jäl: Ni är bäst. I love u nerds! Puss puss puss!

Jäl sa...

Ok, då slutar jag läsa din blogg.

emster sa...

men Jälipällisen! Gör inte det. den är ju så ro-o-o-lig!

eva dahlgnr sa...

En annan kan inte hålla sig från att gnälla om att "no publicity is bad publicity" inte är samma sak som att "all reklam är bra reklam". Utan att ens veta om jag har rätt.

emster sa...

Eva: OMG! Du MÅSTE ju ha rätt. herregud, det är ju helt sant. It must be!