fredag 2 september 2011

Så dumt!

Just nu är jag väldigt upprörd över en del saker. Bland annat såg jag på nyheterna härom dagen att Karolinska genomfört en studie där de kommit fram till att spädbarn till mammor som har snusat under graviditeten lider större risk att drabbas av andningsuppehåll jämfört med barn till kvinnor som röker under graviditeten. Jag undrar, verkligen undrar, varför man vill jämföra huruvida det är sämre att snusa än att röka under en graviditet. På riktigt finns det ingen anledning att ställa upp en studie på det sättet. I studien har "forskarna" även dragit slutsatsen att barnen löper högre risk för att drabbas om mamman använder nikotintuggumin eller nikotinplåster. Är det verkligen så fint att det enda man kan göra för att minska risken för andniningsuppehåll är att röka? How about inte nyttja nikotin överhuvudtaget? Nehe, det tar inte studien upp? Grattis Philip Morris.

För det första känns det vidrigt att Karolinska helt uppenbart tar emot blodpengar från cigarettbranschen. För det andra känns det vidrigt att Tv4 nyheterna köper in en sådan "nyhet", jävla pr-samhälle.
För det tredje, ja för det tredje kan vi väl bara komma överens om att ibland är hela världen fucked up.  

2 kommentarer:

Johanna sa...

Att röka eller nyttja annan nikotin under en graviditet borde ju vara straffbart. För min del hade de gärna fått vara straffbart även att röka i närheten av barn, så himla äckligt och vidrigt att utsätta dem för en risk man själv är dum nog att ta.

Men kanske är lätt för mig, som icke-rökare, att säga.

Håller hur som helst med dig till fullo, kan riktigt se hur rökande morsor kommer att diskutera det här med varann och bara "ja, så länge man håller sig borta från plåster och snus är det okej".

Johanna sa...

När jag hörde denna nyhet på radion så tog de (forskarna bakom studien) dock upp att rökning har flest negativa effekter överlag, och alltså inte på något sätt är "bättre" än att snusa! Så världen är inte helt korrupt ändå, en liten tröst :)