fredag 25 januari 2013

okej här kommer det, det ingen berättar för dig om hur det är efter att ha fött barn

man brukar "skona" sina kompisar som ska föda barn pga man vill inte öka på rädslan för förlossningen. men egentligen är det vad som händer efter det som är den stora chocken.

till exempel:

- du blöder jättelänge. det kallas avslag och luktar ibland inte jättegott
- det gör svinont att amma efter ett par dagar. alltså s v i n o n t så in i helvete. man tror att ungen ska bita av bröstvårtan. det gör ont ganska länge faktiskt. iaf två tre veckor. sen känns det knappt.
- det kan ta flera dagar innan mjölken kommer. man hinner få panik. man hinner tro att det inte kommer fungera. ungen kommer vara jättehungrig och skrika. bm säger ge ingen ersättning, att barnet klarar det. men JAG och kanske du, klarar inte att barnet är ledset och hungrig. vi gav ersättning efter amning så hon lugnade ner sig. sen tog vi bara att ta bort ersättningen när mjölken rann till. (hon får fortfarande lite då och då så att hon kommer ihåg hur man tar flaskan. på så sätt kan mamman som ammar - jag - också vara borta några timmar)
- man blir sjukligt trött av att gå upp och amma på nätterna. man tror att man kommer ihåg hur det var, men det gör man inte. även detta blir bättre. sov på dagen. skit i att träffa folk.
- napp! de säger "ingen napp" på bb etc. men alltså napp gör livet lite lättare. vi stannade på vägen hem från bb och köpte napp.
- om du inte hinner städa, städa inte! det kan gästerna göra. de kan även TA MED fika alt nöja sig med att få koka kaffet själv/dricka ett glas vatten som fika.
- om du ammar kommer du bli sittandes rätt länge/ofta i början. köp en dvd-box.
- partner: rör för helvete inte brösten.
- om du ammar: skönt att sova i en bekväm amnigsbehå.
- man trodde det var tråkigt med gravidkläder, då BANG! testa amningsutbudet. förskräckligt. tips: linnen med skjortor/blusar över som du kan knäppa upp underifrån och slappa t-shirts man bara kan "lyfta" (med amningslinne under) (amningslinne finns till exempel på lindex)
- de första dagarna/veckorna man ammar blir man jättesvettig på natten och jättetörstig. vattenflaska i sängen är kompis.
- pyjamas till bebisen, helst med dragkedja, är typ de enda kläderna den behöver i början. bekvämt när man ska byta blöja på natten. slippa alla jävla knappar som man knäpper fel hela jävla tiden!!
- kroppen känns som att den är kasserad, hundra år, förbi och done with. blir bättre.

okej, så är det. sen är du såklart sjukt kär i bebisen också och allt är verkligen underbart. men det där ovan händer kanske också.

2 kommentarer:

Jane sa...

Så himla VÄRT att någon vågar ta bladet ur mun. Jag är så less och trött på det där hemlighetsmakeriet. Precis som att det är något att skämmas för?! Inte konstigt att förlossningsskador etc inte kommer upp till ytan, när det inte finns någon som helst information om vad som är normalt att förvänta sig. PUSS till dig!

emster sa...

jag hade aldrig hört talas om att man kunde bryta svanskotan till exempel. var totalt jävla chockad. sen la jag ut frågan på fb och då var det rätt många som ba "det hände mig med..."