fredag 25 januari 2013

förlossningstipz

är ju lite av en expert nu. har ju faktiskt fött 2 barn. närå, men ändå. jag var ganska rädd inför min första förlossning och den var ju så att säga inte hellyckad. min andra förlossning däremot gick kanon. så jag vet vad som kanske inte är så bra.

hence, tipzar i bloggen

1. säg att du INTE vill föda "liggande" på britsen. Både jag själv och flera jag känner har brutit svanskotan på det sättet. med one sock födde jag på pallen. det var mkt bättre.

2. "onaturliga" värkar, det vill säga om du får värkstimulerande, gör mkt ont. epidural är en lättnad, bästa kompis och själsfrände, ja den enda som förstår dig just då.

3. lustgas smakar och känns märkligt/äckligt i början. sjuksyrran/bm kan hjälpa dig att få till det. ge inte upp. den är friggin AWESOME när du får till det.

4. be din partner/medföljare att lägga på minnet alla roliga saker du säger och gör av smärtan. det är väldigt kul att höra i efterhand. själv minns jag inte att "JAG KRÄVER ETT AKUT SNITT NU!" (argt) eller "Jag ångrar mig kan ni ta bort det onda tack" (ynkligt) eller när lustgasslangen släppte "FIXA. DEN. NU!" (pekar med hela armen) eller "det är ngt fel på den här" (om lustgasen när de drog ner syrehalten i smyg för att jag tyckte att de tyckte att jag blev konstig/påverkad.

5. När du frågar "vad blev det?" be dem säga vad det blev. då slipper du säga "åh en kille" och sedan få skämmas lite när bm påpekar att det är en flicka och att det där jag tror är en snopp bara är en lite svullen klitoris. Hade ändå fyra i biologi. Så det är inte helt enkelt.

6 kommentarer:

Johanna sa...

Sista punkten...skrattar ihjäl mig!

emster sa...

alltså det blev lite konstig stämning i rummet. dock räddade jag upp situationen genom att säga "ÅHH en tjej!"

Boel sa...

Lustgas=danska=sant

Camilla sa...

Jag har fött liggande alla tre gånger, trots att jag varit fast besluten att stå på knän eller sitta på fejktoastol eller dylikt, innan. Mina ben har inte burit mig överhuvudtaget så jag har varit tvungen att ligga. En gång på sidan, två gånger på rygg. Inte optimalt, men bröt ej svanskotan.

Det bästa tipset tycker jag är att inte ha en massa planer och förväntningar innan förlossningen, för det blir som det blir. Man bör vara påläst, så att man vet vad det handlar om och inte känner sig helt utelämnad till andra att bestämma. Men av mina förlossningar har inte någon varit den andra lik (förutom det där med de svaga benen), så jag har bara fått gilla läget och känna efter vad som funkar just då.

(Nu låter jag så himla snusförnuftig och kritisk mot ditt inlägg, så tänk dig ett gäng smileysar och blinksmileysar på valfria platser.)

Obs att jag har gjort samma grej - fått en tjej och ba: Åh, en till kille. Men det här smartot såg navelsträngen mellan benen. Taskigt utrustad bebis isåfall. Så de fick be mig titta igen. Kände mig mycket begåvad och så.

emster sa...

boel: va?

camilla: bra tips! och nu är det bevisat: ej lätt att se om bebi är tjej!

pippigull sa...

Ååå har också några tips :)

Jag körde mycket "sitta på stor boll" - för man slapp stå på benen som i den där gåstolen (funkade inte för mig) men medans man satt så rörda men på sig hela tiden och höll blodflöde och aktivitet runt om - minder ont vid värkar.

Födde sittande med första - mkt bra (kejsarsnitt på 2:a)...

bra andra tips (ååå det bara kliar i fingrarna):
- bra att veta att det KAN TA TID - om man är orloig för att föda i bilne på väg in så har man undermedvetet tron att det ska ta typ 45 minuter.... ovanligt att föda i bilen - vanligt att tillbringa måååånga timmar på förlossningen
- oxytoxinet, det hormon som får förlossnigen att starta och fortlöpa, är ett lugnande hormon. Om man blir stressad/uppjagad så slås adrenalinet på - och förlossningen avstannar (om det komer ett lejon ska man springa och sluta föda - alltså - adrenalin övertrumfar oxytoxin)
- med ovanstående i tanke - se till att byta om du inte gillar barnmorskan - annars tar det längre tid för irritationen gör att förlossningen avstannar
- ha rätt förväntningar så du inte blir stressad/irriterad på fel saker för då avstannar fpslossningen,....

och åååååå det är ju bästa att helt plötsligt bara ha sitt BARN där. FOREVER!!!!