fredag 20 september 2013

Flygande katter

Ibland stöter man på så intressanta historier om folk. Som Nitas pappa som på ett maniskt sätt konsumerar nyheter. Som tycker att hon är okunnig eftersom hon inte hon inte på rak arm kan redogöra för hur en nyhet beskrivs och rapporteras i Sverige, Spanien, Frankrike och USA.

Allt det här började när Nitas pappa var en tolvårig pojke i Francos Spanien. Franco hade vid denna tidpunkt börja plantera nyheter hos pressen för att styra nyhetsrapporteringen och få den att dra åt ett visst håll. På så vis undvek han rapportering om sina egna förehavanden.

Vid ett tillfälle redogjorde spanska medier för om att flygande katter hade synts över en stad i Spanien. Det här tyckte Nitas pappa var märkligt. Vidare resonerade han att ”om detta har hänt måste det vara en världsnyhet. Undra vad de säger i Frankrike” och så rattade han in en fransk radiokanal på sin radio.
Ingen i Frankrike rapporterade om några flygande katter.

Ingen i Italien rapporterade om några flygande katter.

Det var faktiskt inget annat land som rapporterade om dessa flygande katter.

Den tolvåriga pojken insåg, med förskräckelse, att han inte kunde lita på sitt eget lands nyhetsrapportering.

Det måste vara sjukt skrämmande att inse att man inte kan lita på sitt land. Att dessutom vara så ung när man inser det måste addera på rädsla och obehag. Det är häftigt att Nitas pappa nu, fortfarande, ”kontrollerar” nyheter genom att läsa om dem i tidningar från hela världen. Snacka om att Internet har förenklat hans process. Men också, tänk vad enkelt det är att få ut sitt budskap idag och vad lätt det kan spridas om det är någon ”trovärdig” som skriver om det.

Inga kommentarer: