tisdag 12 maj 2009

Gluten update

Ja då var det utbildningsradion här. Vi har en liten uppdatering kring Jäls Celiaki (glutenintolerans).

När kroppen inte kan ta upp näring kan man få vissa brister. Jäl har brist på B12. Det är inget bra för då blir man trött och något med nerverna och vad det var. Jäl har fått tabletter som han ska äta fyra ggr per dag i ett halvår. Typ aslänge tycker jag men läkare har ju viss utbildning så man får väl lita på dem. Iaf, jag snackade lite med min kompis Chrisse som är nutritionist om det här med B12. Jag ba: vad är B12? Och hon ba: det är bla bla, komplicerat, köp multivitamintablett... bla bla... fast utan järn... och köp folsyra... du kan också ta folsyra... bla bla... och en massa viktiga saker.

Det är helt ovärderligt att ha en kompis som är nutritionist när sådana här saker händer. Typ Chrisse = true friend, very smart friend.

Och vet ni!

Jäl kanske kommer att bli JÄTTETJOCK nu när hans kropp kan börja ta upp näring igen!!* För innan kunde han ju inte det. Han är verkligen pinnsmal. Har gått ner 10 kilo senaste året. Det har varit så himla orättvist. Men nu kanske han blir tjockis om han inte passar sig. Man ba: haha!

Obs. *i smyg*.

Nu får Jäl också känna på hur det är att lukta på en liten chokladruta och gå upp tre kilo under natten. Innan kunde han bara möla i sig chipspåsar, pizzor, vin, öl, godis, smör och till och med - dricka olivolja direkt ur flaskan - svulla hej vilt liksom. Utan att något hände. Nej, snarare att han kom ut från badrummet och konstaterade att han hade gått ner tre kilo. Man kokar ju av ilska när sådant händer.

Alltså när det händer andra dårå.


*Värt dubbelutropstecken. Även om dubbelutropstecken är lite fjortis. Men det är ju sjukt stort att världens smalaste man kan bli tjock! Sådant man inte trodde skulle kunna hända. Helt otroligt.

5 kommentarer:

sara-matilda sa...

han kan ju inte äta chokladruta nu...;P
men tänk va bra, när jag väl kommer hem och kommer och hälsar på er mest hela tiden så har ni fullt med gluten saker i skafferiet! värt!
Kram!

emster sa...

JA, visst är det bra! Och ni kan vara "speciella" tillsammans nu när vi går ut och käkar och så. Hihi.

Men är det sant med choklad för igår köpte han Daim, fast jag var tveksam... Får han äta Daim verkligen?

Kramis

sara-matilda sa...

Eller hur! känns bra att vara inte vara ensam och "speciell"...

Jo då, daim går bra :) hihi
krams!

Ninde sa...

Trodde det bara var veganer som riskerade B12 brist. Där ser man.

emster sa...

Sara: Haha, ja nu är ni två speciellisar. Men Daim kan ni ju äta iaf då... =)

NInde: Ja, för hans kropp har inte kunnat tillgodogöra sig det. Nu går han omkring och är värsta B1-anemi-barnet! Man ba: ehhhh va? ;-)