onsdag 13 februari 2013

Spanska på 30 dagar

Jag har laddat ner appen "Spanska på 30 dagar". Där lär man sig spanska på samma sätt som barn lär sig språk. Man får se en bild på något, säg en stol och så säger en röst vad det är. Sedan kanske man får se en boll. Efter det ligger bollen på stolen, brevid stolen etc. Och så säger de vad det är. Sen kanske det är ett paraply på en stol eller brevid eller vad det nu kan vara. Man får aldrig några översättningar utan får gissa sig till vad det betyder.

Måste säga att det funkar väldigt bra. Jag har gjort 12 lektioner (fast på två dagar) och har lärt mig en hel del. Att se bilder istället för att läsa glosor och översättningar fungerar verkligen mkt bättre. Det fastnar.

I vanliga fall har man ju inte möjlighet att lära sig språk på det sättet, så som barn lär sig. Att man pekar och frågar "vad är det?" och så har man någon som kan berätta hela hela tiden. Men här får man se och se hela tiden tills man kopplar vad de säger. Innan jag fattade höger och vänster och bredvid. Eller ung och gammal. Först visade de man och kvinna. Sedan en gammal man, en ung man, en ung kvinna, en gammal kvinna osv osv. Det är väldigt smart uppbyggt.

Daniels mamma och hennes man har köpt lägenhet i Spanien och de är väldigt generösa med, och vill, att alla deras barn ska kunna åka dit. Så jag tänker att vi kommer semestra en del i Spanien under åren som kommer. Och då tycker jag att det är kul att både kunna förstå hjälpligt och göra sig förstådd.

Och vi lär oss sjukt användbara meningar.

Las naranjas están alrededor del plato. Det är självklart att man har apelsinerna på det viset.

3 kommentarer:

Maria sa...

Oh - tack för tips. Tog genast ner "franska på 30 dagar".

Colombialiv sa...

Schyrre! Men allstå, apelsinerna är väl ändå inte runtom tallriken? De brukar väl oftast ligga på?

emster sa...

I en prydlig liten ring runt tallriken. Är det ngt spanskt påfund?