måndag 12 december 2011

Julklappstips

Min chef berättade för mig att förra året köpte hon julklappar till 25 personer. Jag antar att det kan bli så i den moderna familjen. Man ska fira med både mormor och morfar och farmor och farfar. Och tänk då om mor- och farföräldrarna är skilda, med nya partners. Man kanske har bonussyskon och barnen har bonuskusiner och… ja, det blir helt enkelt många människor som ska ha klappar.

Och självklart ska vi köpa julklappar till våra nära och kära. Men om du känner att någon av de där du ska köpa till redan har allt, så kanske ni båda blir glada av att julklappen hjälper någon annan?

Ett tips är att köpa julklapparna på Myrorna Stadsmissionen eller Röda korset. Det finns fina ramar, skålar, ljusstakar, porslin, glas, smycken, böcker och leksaker att välja bland. Röda korset har också ”babypaket”(Stick- och sömnadsguppen stickar fina filtar, mössor, tröjor och nallar) som du kan köpa till en liten vän.

Vill du hellre skänka en slant eller bidra på annat sätt hittar du några tips här nedan. Det är It’s all gonna be fine, Miss Baglady och jag som har sammanställt listan. Hjälp gärna till på det sätt du kan.

Och om du vill får du gärna fylla på listan, kopiera den, sprida den vidare.

Alla förtjänar lite omtanke i jul.


- - - - - - - - - - - - - -

Stockholm Stadsmission - stöd hemlösa i Stockholm.  Enklast av allt, stöd genom att skicka sms eller besök deras webbshop.

Unicef har en jättebra webbshop - finns klappar i olika prisklasser och om man vill får man jättefina gåvobevis hemskickade. 


Läkare utan gränser känns väldigt viktiga att ha med - de gör verkligen konkreta insatser i olika kris- och krigsdrabbade områden. (It’s all gonna be fine fick även veta av en kompis att hela 75 % av deras intäkter kommer från gåvor från privatpersoner. Känns ännu viktigare att fortsätta bidra.)

Röda Korset har flera möjligheter om man vill bidra.
Till exempel kan man köpa deras juletiketter. De är alltid jättefina och kostar 50 kr för 2 stora ark. Eller varför inte en första hjälpen kudde? Det är en julklapp som både bidrar till RK:s verksamhet och som man faktiskt kan ha nytta av själv. Något att köpa till alla i familjen? Gå in i webbshoppen för fler tips på den perfekta julklappen.

Helt ofattbart att något som är livsviktigt och självklart för oss, fortfarande saknas i delar av världen. Öka tillgången på rent vatten här.

En av RK:s, enligt I’s all gonna be fine, viktigaste verksamheter här hemma i Sverige är besöksverksamheten. Många fler än vi orkar förstå firar jul och andra storhelger helt ensamma. Genom stöd till denna verksamhet kan det bli färre. Sms:a ALDRIG ENSAM till 72900 för att skänka 100 kr till denna verksamhet. 

Bli fadder till ett barn via SOS-barnbyar (It’s all gonna be fine är det och rekommenderar det varmt). För 200 kr i månaden hjälper du ett barn till en trygg uppväxt med skolgång, och du får uppdateringar med post och foton ett par ggr om året.

Kvinna till Kvinna stödjer nätverk mellan kvinnoorganisationer i olika länder och regioner. Stöd deras verksamhet genom gåvogram här: 

Alla kvinnors hus verkar för ett samhälle där ingen kvinna ska utsättas för våld, hot eller sexuella övergrepp. Du kan bidra genom en penninggåva eller exempelvis genom att skänka möbler, datorer, tv, video, julklappar. Du kan också erbjuda dina tjänster gratis, exempelvis mattläggning, juridisk rådgivning, formgivning av annonser, målning, marknadsföring, catering osv. Alla kvinnors hus behöver också hjälp till sitt jourboende. Läs mer här.

Skänk en slant till Bris och hjälp dem att hålla telefonlinjerna öppna under julen eller köp en bris-nalle som julklapp till någon.

Rosengrenska stiftelsen jobbar med vård för papperslösa. De behöver främst stöd genom att sprida ordet om deras arbete, och gåvor av t ex mediciner.

Vi vill också slå ett slag för Projekt Hundralappen. Kontakta dem för att se om ni kan hjälpa till då de redan levererat julklapparna för i år.

Köp Situation Sthlm, Faktum och Aluma (säljs den fortfarande? Någon Malmöbo som vet?) Köp gärna extra nummer och ta med dig hem till familj och släkt som du träffar under julen. Perfekt substitut till blommor som ”gå bort present”.

Bli fadder åt ett djur i fara på WWF. En perfekt julklapp till ett djurälskande barn.


Att hjälpa till som volontär:

Röda Korset - bli frivillig
Ain't I a woman jobbar för papperslösa kvinnors rätt till skydd. Engagera dig här.
Håll ögonen öppna så kan du bli volontär på Alla kvinnors hus. Så länge, ladda ner deras banner och visa ditt stöd.


Gå även gärna in på bidra.nu om du vill hitta fler tips.

Inga kommentarer: