söndag 4 december 2011

Julkalender lucka 4. fängslad av fiktiva karaktärer

De första jag tänker på när jag ska välja en person som jag beundrar är mina föräldrar. Sedan tänker jag på Daniel och Daisy. Jag tänker på morfar och min moster. Jag tror att i en hyfsat normal familj är det så, man ser styrkor i de som är närmast en. Man vet och känner saker som andra är för långt borta för att se. Jag ser detaljerna. Och jag älskar dem. Och därför beundrar jag dem när de där styrkorna, egenheterna, olikheterna visar sig.

I ett andra steg tänker jag på människor med en övertygelse, som är beredda att offra allt för att alla vi andra ska få det lite bättre. De som kämpar för förändring. Jag vill inte nämna namn. För ingen nämnd ingen glömd osv.

Försöker jag tänka lite annorlunda, det vill säga på det sättet som är representativt för mig, så tänker jag på karaktärer i böcker, filmer och teveserier. Jag fascineras av fiktiva karaktärer med ett eget, starkt utvecklat rättvisepatos. De som inte lever enligt sammhällets reger men som ändå har en stark känsla för vad som är rätt och fel. De som har skapat sin egen moral. I verkliga livet skulle jag avsky dem, jag blir oerhört förbannad på människor som inte tycker att de behöver ta hänsyn till de regler som vi har satt upp för vårt samhälle för att det ska bli bra för alla.

Men ett lysande exempel är Omar från The Wire (skrällen i att jag väljer någon i The Wire!). Omar är en karaktär som jag fullkomligt älskar. Men han rånar folk. Han är en mördare. I verkliga livet skulle jag vilja ha honom bakom lås och bom. Han är helt klart en samhällsfara. I serien älskar jag honom. Jag hejar på honom, hoppas att allt ska gå vägen, att just han ska klara sig. För i det sammanhang han verkar har han moral. Han har regler för sig själv. Och han skulle aldrig bryta mot sin egen moral. Hans kvarter är hans värld och ingen polis, inga politiker kan förändra hur det livet är.

Omar har ingen tilltro till samhället och därför verkar han utanför det. Har skapat sin egen moral, sina egna regler. Och han håller fast vid dem. Och det är sjukt intressant att få följa en sådan karaktär. Även om han bara är påhittad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Word!
/plättens mamma

emster sa...

hej plättens mamma!