fredag 22 februari 2013

Pimpat hemskärmen

När lillsockan (hånfullt) sover (efter att ha varit uppe till halv tre inatt, mind you) pimpar jag hemskärmen. Rätt nöjd med det, inte med tröttman.

lördag 16 februari 2013

Tvåochetthalvt

Daisy: där är en cykel.
Jag: ja. Vilken färg har den?
Daisy: blå. Den är en pojkes.
Jag: hur vet du det?
Daisy: den är blå.

fredag 15 februari 2013

Mina ungar är så förbannat söta!

Didi är med farmor (abuela) på junibacken, och boy, ville hon vara själv med farmor. "Mamma inte följa med. Du får stanna hemma. Med Zoe."

Okej Dids.

Lillsockan, bara så glad och gosig och tjocka lår och kör Stevie Wonder-moves i vagnen när hon vill somna. (Sova = duerme, om jag fattat appen rätt).

torsdag 14 februari 2013

Friday Night Lights

Den här serien har allt jag inte kan motstå:

- den är amerikansk
- den utspelar sig i Texas
- de säger saker som "Hi y'all" och "yes ma'm" i varje avsnitt
- den handlar om High School
- den handlar om amerikansk fotboll
- karaktärerna är UNDERBARA

Ibland har den en tendens att bli lite "one tree hill", det vill säga att barnen i high school är lite väl vuxna. Men vissa karaktärer är så bra att man får dåndimpen.

Jag ska ägna resten av mitt liv åt att bli mrs coach, Tami Taylor. Jag ska säga saker som "I appreciate that" när daniel ber om ursäkt för nåt eller "Listen y'all" när jag vill säga nåt viktigt och jag ska ALLTID säga "Hi y'all" när jag går in i ett rum. Och min man ska bli coach eric taylor och ha en sammanbiten min och vilja göra saker rätt (do the right thing, y'all!) och vara supermoralisk (it's the right thing to do y'all) och superamerikansk (Listen up, y'all).

Jag kanske till och med måste försöka få ett litet kärleksbarn som ska heta Tim Riggins. Tim Riggins Lindström. Och han ska artigt och lydigt svara "yes ma'm" när jag säger till honom på skarpen.

nattblöja

Didi vill inte ha blöja på natten. Och med det menar jag verkligen I N T E. Så fort vi går därifrån tar hon av sig blöjan och kastar på golvet. Kommer vi in innan hon somnat säger hon bara "det är kiss i den. det är inte så fräscht".

"Nej, men daisy du får säga till då. Antingen får du gå på pottan eller så får du en ny blöja. Men du kan inte bara ta av dig blöjan och kasta och sen sova. Då kissar du ner dig."

Det håller inte Daisy med om.

Oftast går vi in när hon somnat och sätter på henne en ny blöja. Men det är inte en hållbar strategi.

Inatt hade hon kissat ner hela sängen. När Daniel gick in hade det hunnit bli kallt. Där låg hon, i sitt eget kiss, med russinhud på magen av det kalla våta. Vi fick väcka henne och hon hackade tänder i duschen och var jätteledsen.

Vad ska vi göra? Ska vi sluta ge välling på kvällen och försöka vänja oss av vid nattblöja? Det är ohållbart att byta lakan och duscha varje natt. Jag hade tänkt (trott) att man slutar med blöja på dagen först. Men hon är rätt så motsträvig och jag vill inte tvinga henne. Alltså hon går i bland och blir överlycklig om det kommer kiss eller bajs. Men oftast sätter hon sig en millisekund, studsar upp och säger "det kom inget. TYVÄRR!". (Det är lite en syskonreaktion tror jag för hon var mer villig att gå på pottan innan Zoe kom)

Såatte bloggen, vad gör vi?

natta barnet

så, Lillsockan vill att man ska sjunga godnattvisor för henne. Det betyder att man får stå böjd över sängen, trycka sin mun mot hennes lilla öra och visksjunga "ro ro barnet". Då snyftar hon lite, attacksuger på nappen och efter en stund: suckar förnöjt. Då vet man att det är lugnt.

Man får lite ont i ryggen av att stå böjd sådär. Men hey, wotever works känner jag.

onsdag 13 februari 2013

Ett språk på 30 dagar

Hola.

Som Maria skriver finns det fler språk man kan lära sig, faktiskt jättemånga. Såatte, är man sugen på att testa är det bara att hämta hem. Det finns en prova på variant som är gratis. Hela paketet med lektioner för 30 dagar blir ditt för 28 bagis.

Spanska på 30 dagar

Jag har laddat ner appen "Spanska på 30 dagar". Där lär man sig spanska på samma sätt som barn lär sig språk. Man får se en bild på något, säg en stol och så säger en röst vad det är. Sedan kanske man får se en boll. Efter det ligger bollen på stolen, brevid stolen etc. Och så säger de vad det är. Sen kanske det är ett paraply på en stol eller brevid eller vad det nu kan vara. Man får aldrig några översättningar utan får gissa sig till vad det betyder.

Måste säga att det funkar väldigt bra. Jag har gjort 12 lektioner (fast på två dagar) och har lärt mig en hel del. Att se bilder istället för att läsa glosor och översättningar fungerar verkligen mkt bättre. Det fastnar.

I vanliga fall har man ju inte möjlighet att lära sig språk på det sättet, så som barn lär sig. Att man pekar och frågar "vad är det?" och så har man någon som kan berätta hela hela tiden. Men här får man se och se hela tiden tills man kopplar vad de säger. Innan jag fattade höger och vänster och bredvid. Eller ung och gammal. Först visade de man och kvinna. Sedan en gammal man, en ung man, en ung kvinna, en gammal kvinna osv osv. Det är väldigt smart uppbyggt.

Daniels mamma och hennes man har köpt lägenhet i Spanien och de är väldigt generösa med, och vill, att alla deras barn ska kunna åka dit. Så jag tänker att vi kommer semestra en del i Spanien under åren som kommer. Och då tycker jag att det är kul att både kunna förstå hjälpligt och göra sig förstådd.

Och vi lär oss sjukt användbara meningar.

Las naranjas están alrededor del plato. Det är självklart att man har apelsinerna på det viset.

måndag 11 februari 2013

Pigge Piggsvin

Igår var hon, lillungen, Pigge Piggsvin hela dagen och halva natten. Dessutom var hon klängmaja och skulle sova på min arm. Jag försökte lägga ner henne i hennes egen lilla mysiga säng men då skrek hon som att det är barnmisshandel att låta barn sova i sina egna sängar. Sen låg hon där på min arm och snyftade, förorättad.

Idag är hon inte lika stursk. Hon har sovit sen klockan åtta imorse. Då hade hon dykt upp till ytan en halvtimme för att käka och kolla läget. Och först nu, strax efter klockan ett, hör jag att hon börjar röra på sig i vagnen. Hon ligger och smackar på tummen och stönar lite emellanåt.

Så går det, hör du det Pigge, om man försöker spela Allan och ska va med och vaken hela tiden. Right back at ya!

lördag 9 februari 2013

barn-teve

daniel och daisy kollar på bolibompa

fem myror börjar. detta är konversationen som utspelar sig:

daniel: vafan, ska de inte lägga ner det här någon gång!
daisy: jag tycker om dem. (sjunger med i introlåten)
daniel: gör du?
daisy: ja. dom. är. bra! ELEFANTER! (skriker)
daniel: ja pappas åsikt är ju faktiskt oviktig i sammanhanget.
daisy: ja. verkligen. tyst nu.

alvedon

på rikt, gillar era ungar alvedon? för daisy kan typ klämma ut tårar och fejka skada för att få "ralverån". Hon ba "jag har ooont där" *fejkgråter* och vi ba "var?" och så pekar hon på random ställe. Ibland får hon. Som idag då hon faktiskt har gjort illa sig: idrottsskada från dansen. hon trillade på en "dansschal".

oh! parantes/ej relaterad info: min man är som sexigast när han har långkalsonger och dricker öl samtidigt som han lagar mat (han gick förbi just nu, drickandes öl, dock inte i långkallingar. men lagar mat - köttgryta, min favvo).

iaf har hon fått. och nu går hon omkring och tigger mer. som en riktig junkie. står brevid daniel i köket och rycker i hans byxben, snyftar, gråter, vill ha mer.

normales? (det där om alvedonet. jag vet att det är lite oortodoxt att gilla män i långkallingar. kan dock ej sluta tycka att det är sexigt med hängröv på långkallingar)

diggi generation

Mina föräldrar prenumererar på DN. Om man är prenumerant får man även tillgång till den digitala versionen av dn. Alltså full access till dn.se. Mina föräldrar är, jag skulle inte vilja säga teknikaverta, men jo teknikaverta. Alltså de har mail: spray. Kanske de sista i världen som fortfarande använder den portalen? Håller de Spray igång bara för att min mamma ska kunna skicka kedjebrev av typen "rolig historia historia, skicka vidare till alla underbara kvinns du känner glad smiley busig smiley hjärta hjärta" och för att min pappa ska kunna "kolla" sin mail och ytterst sporadiskt maila med sina två barndomsvänner varav den ena han träffar "irl" oftare än de mailar? Och så betalar pappa räkningarna på nätet och mamma lägger över bilder från kameran till datorn. Men det är pretty much it.

Iaf frågade Daniel om de använder sin digitala prenumeration och om inte så kunde vi kanske använda den? Fyra tomma hål stirrade tillbaka. Sedan såg de lite panikslagna ut, typ som att vi frågade efter inlogg till deras internetbank och tänkte länsa kontot och maxa krediterna. Daniel viskade till mig "kan du din pappas personnummer"? och så lämnade vi det därhän och aktiverade bakom deras rygg. För husfriden. Pensionärer ska man inte göra upprörda i onödan. De kan älta saker och oroa sig i fler år.

onsdag 6 februari 2013

Jag krockade med bilen i lördags. Skulle köra ut ur garaget och då ba - bonk - rakt in i en pelare. Eller alltså jag skrapade hela sidan. Massor med orange färg från stolpen och en buckla senare ringer jag argt till Daniel. Det kändes faktiskt lite som att det var hans fel. Och Daisy (som var med i bilen ba "vad gör mamma?". Relevant fråga kiddo. Vad fan pysslar jag med? Pelaren är ju inte direkt ny. Var tvungen att seriöst ifrågasätta körkortet. Och tänka: är jag full? har jag druckit?

Hade ej druckit sedan gosa och kebabtårtan.

Daniel svarar inte.

Åker vidare till macken för att tanka och lyckas inte få upp tanklocket (vi har haft bilen sedan i maj. Betyder detta att jag aldrig tankat bilen innan?). Börjar gråta lite. Ringer Daniel.

Han svarar inte.

Skickar sms:

"KROCKAT!!"

Han ringer upp och jag förklarar att det inte går att vrida på tanklocket. Han säger att han inte förstår vad jag menar och mumlar "herregud", vilket gör att jag gråtskriker in i telefonen och lägger på.

Vi åker vidare mot Heron city (vi ska på bio). Och då ba, som någon jävla universallag att jag måste svettas ner mina kläder varje dag:

"Trafikmeddelande. Vi har en olycka på E4 i höjd med kungens kurva. Långa köer etc etc".

Och Daisy i baksätet:

"KÖR MAMMA KÖÖÖÖÖR DÅ!"

Och jag ba TOTALT behärskar mig, börjar INTE grina. Sån friggin WIN. Förklarar som en utbildad pedagog att vi måste köra långsamt och varför och Daisy tittar storögd på bärgningsbilen som kör förbi oss och vi hinner till Heron city. Och jag måste bajsa pga stresspajad mage och Daisy står lugnt och fint med mig på toan och öppnar bara dörren två gånger och sedan får hon både popcorn, festis och påse Ahlgrens bilar pga att jag är så utmattad.

Och det var ju trots allt lördag.

Den bästa av dagar.



Okej så jag har inte dött av en överdos kebabtårta. Trots att matkoman var total.

Jag är hemma m zoe och sjuk Didi. Som inte är så sjuk och det börjar gå mig på nerverna.

På nerverna, yo.